Konveyör sistemi nedir? Tanım ve daha fazlası

Konveyör Bant Fiyatlari

Konveyör sistemi, yükleri ve malzemeleri bir alan içerisinde otomatik olarak taşımak için kullanılan hızlı ve etkili bir mekanik taşıma aparatıdır. Bu sistem, diğer faydaların yanı sıra insan hatasını en aza indirir, işyeri risklerini azaltır ve işçilik maliyetlerini azaltır. Hacimli veya ağır eşyaların bir noktadan diğerine taşınmasına yardımcı olmada faydalıdırlar. Bir konveyör sistemi, nesneleri taşımak için bir kayış, tekerlekler, makaralar veya bir zincir kullanabilir.

Konveyör sistemleri nasıl çalışır?

Tipik olarak konveyör sistemleri iki veya daha fazla kasnak boyunca gerilmiş bir kayıştan oluşur. Kayış, sürekli dönebilmesi için kasnakların etrafında kapalı bir döngü oluşturur. Tahrik kasnağı olarak bilinen bir kasnak, bandı tahrik eder veya çekerek eşyaları bir yerden diğerine taşır.

En yaygın konveyör sistemi tasarımlarında tahrik kasnağı ve kayışına güç sağlamak için bir rotor kullanılır. Kayış, iki yüzey arasındaki sürtünme nedeniyle rotora bağlı kalır. Kayışın etkili bir şekilde hareket edebilmesi için hem tahrik kasnağının hem de avara kasnağının saat yönünde veya saat yönünün tersine aynı yönde çalışması gerekir.

Hareketli yürüyüş yolları ve market konveyörleri gibi geleneksel konveyör sistemleri düz olsa da bazen öğeleri doğru konuma ulaştırmak için ünitenin dönmesi gerekir. Dönüşler için, bandın dolaşmadan bir bükülmeyi veya bükülmeyi takip etmesine olanak tanıyan benzersiz koni biçimli tekerlekler veya rotorlar vardır.

Konveyörlerin faydaları

Konveyör Bant Imalatcilari

Konveyör sisteminin temel amacı nesneleri bir yerden başka bir yere taşımaktır. Tasarım, insanların elle taşıyamayacağı kadar ağır veya hacimli nesnelerin hareket ettirilmesine olanak tanıyor.

Konveyör sistemleri, eşyaların bir yerden başka bir yere taşınmasında zaman tasarrufu sağlar. Birden fazla seviyeye yayılma eğiliminde olabildikleri için, eşyaların katlarda yukarı ve aşağı taşınmasını kolaylaştırırlar; bu görev, insanlar tarafından manuel olarak gerçekleştirildiğinde fiziksel zorlanmaya neden olur. Eğimli bantlar malzemeyi otomatik olarak boşaltabilir ve parçaları almak için karşı tarafta birinin bulunması ihtiyacını ortadan kaldırır.

Konveyör çeşitleri ve örnekleri

Muhtemelen kutuları ve diğer ağır ekipmanları taşımak için bantlar ve makaralar kullanan konveyörlerle dolu büyük bir depo hayal edebilirsiniz, ancak bu, çeşitli konveyör sistemlerinden yalnızca biridir. Havalimanlarında bagaj taşımak için kullanılan konveyör sistemlerini de bulacaksınız. Diğer örnekler arasında yürüyen merdivenler ve telesiyejler yer almaktadır. Bu aparatlar, ağır eşyaları bir noktadan diğerine taşımak için hala kayış veya zincir ve makaralar kullanıyor.

Konveyör Sistemleri

Bantlı Konveyör Modelleri
Bantlı Konveyör Modelleri

PVC Bantlı Konveyör: Bant üzerinde taşınabilecek her türlü ürün için uygulanabilecek konveyör tipidir. Düz veya dönüş konveyörü olarak imal edilebilir. Küçük cisimlerin transferini kolaylaştırmak için geçiş ağzı bıçak ağzı olan tipleri vardır. Servisi, işletmesi ve ilk devreye alması son derece kolaydır.

Kauçuk Bantlı Konveyör: Kauçuk bantlı konveyörler basit tasarımlı ağır şartlara uyum sağlayan ve en çok uygulanan dayanıklı ve ekonomik konveyör sistemidir. Maden, tarım ve hammadde taşıma işlerinde kullanılmaktadırlar. Güneş altında, açık atmosferde çalışmak üzere tasarlanırlarr. Çok soğuk ve sıcak ortamda yıllarca hizmet ederler

Modüler Bantlı Konveyör: Birbirine eklenebilen plastik zincir baklalarından oluşan modüler bantlı konveyörlerdir. Gıda, ambalajlı ürün ve palet taşımada kullanılmaktadırlar. Güneş altında, açık atmosferde ve klorlu su ile yıkanmaya dayanıklıdırlar. Çok soğuk ve sıcak ortamda yıllarca hizmet ederler.

Tel Bantlı Konveyör: Paslanmaz veya galvaniz çelikten üretilmiş tel bantlı düz ve döner gidişli bantlı konveyörlerdir. Isıya dayanıklılık gerektiren veya kurutma soğutma gibi proseslerde sıklıkla kullanılmaktadırlar. Pişirme veya kurutma fırınlarında yoğunlukla kullanılmaktadır.

Metal Bantlı Konveyör: Paslanmaz veya galvaniz çelikten üretilmiş çelik palet bantlı düz ve döner gidişli konveyörlerdir. Aşınma veya kesilmeye karşı direnç gerektiren taşıma işlerinde sıklıkla kullanılmaktadırlar. Geri dönüşüm sektörü, CNC makinelerde talaş tahliyesi gibi işlerde yoğunlukla kullanılmaktadır.

Dönüş Konveyörü: Dönüş konveyörü veya döner konveyör, taşınan ürünün ilerleme istikametini değiştirmekte kullanılır. PVC bantlı, modüler bantlı veya gıdaya temas edecekse poliüretan bantlı olarak imal edilirler. Döner Konveyörler Hher iki yönde çalışmaya müsait yapıdadır

Checkweigher Konveyörü: Konveyör üzerindeki banttan geçen paketleri sırasıyla tartmak ve hedeflenen paket ağırlıkları dışında kalan paketleri ayırmakta kullanılır. Tartılan ürünün ağırlığı azaldıkça makina hızlanmaktadır. 1 kg. lık paketlerden dakikada 30 adet kontrol edebilmektedir.

Metal Dedektör Konveyörü: Paketleme sonrası ambalaj içine metal parça karışıp karışmadığı denetler. 1 mm'ye kadar metal parçalarını tespit ederek hatalı paketleri ayırmakta kullanılır. Metal dedektörler, çelik, bakır alüminyum gibi farklı metalleri tespit edebilmektedirler.


Her konveyör tipi belirli bir amaca hizmet eder. Örneğin, bant yerine çıtalardan veya plakalardan yapılan bir çıta konveyörü, ağır malzemeleri taşımak için tasarlanmıştır. Bir çıta sistemi tarafından taşınan malzemeler genellikle geleneksel bant hareketi için çok büyük veya ağırdır.

Yürüyen merdiven, zincir tahrikli konveyör sisteminin bir örneğidir. Zincirli konveyör, eşyaları çeken bir makara sistemine sahip olmak yerine, basamakları yukarı veya aşağı doğru hareket ettiren bir çekme sistemi kullanır.

Konveyör sisteminin temel parçaları

Konveyör Bant Imalatcilari

Bir konveyör sisteminin üç ana parçası vardır: kayış desteği, kasnak ve tahrik ünitesi. Her bileşen konveyör ünitesinin çalışmasında önemli bir rol oynar. Tüm konveyör sistemleri bu parçaları içerse de tasarımlar, yapı malzemelerine ve her bir bileşenin bulunduğu yere göre farklılık gösterir.

Bant desteği, bandın rahat hareket etmesini sağlayan bileşendir. Destek ünitesi sağlam değilse, çalışanlar üstüne ağır bir nesne koyduğunda bant sarkar ve sarkma, bandın olması gerektiği gibi düzgün veya hızlı hareket etmemesine neden olur. Sağlam bir destek ünitesinin kullanılması bandın gergin ve verimli çalışmasını sağlar.

Makara sistemi, kayışın hareketini kontrol etmek için kullanılan harici bir bileşendir. Her ünitede biri elektrikle çalışan, diğeri boşta çalışan en az iki kasnak bulunur. Daha karmaşık konveyör sistemlerinde çerçeve boyunca ilave rotorlar bulunabilir.

Tahrik ünitesi sistemin hareket etmesini sağlar. Ünite, parçaların verimli bir şekilde hareket etmesini sağlayan bir karşı yatak içerir. Bu ünite ayrıca bazı sistemlerde bandın geriye doğru hareket etmesine ve tekrarlanan ayarlamaların yöne doğru yönetilmesine de olanak tanır. Bazı konveyör sistemleri manuel olarak çalıştırılır. Bu sistemler hâlâ bir tahrik ünitesi kullanıyor; ancak motorlu değildir.

Doğru konveyör sistemi nasıl seçilir

Bir konveyör, ürünleri alan, işleyen, depolayan, dağıtan, üreten veya sevk eden operasyonlar için az çok merkezi sinir sistemi görevi görür. Doğru konveyör sistemini seçmek, çeşitli konveyör tipleri ve yüzlerce olası konfigürasyon nedeniyle depo yöneticileri ve diğer paydaşlar için zorlayıcı olabilir.

Ayrıca depolama veya dağıtım tesisiniz için ideal konveyör sistemini belirlemeye ve satın almaya çalışırken dikkate alınması gereken birkaç faktör vardır. Hem ürün hem de süreç gereksinimlerini aynı anda göz önünde bulundurmalısınız.

Konveyör sistemlerinin maliyeti ne kadardır?

Modern depolar için, manuel transfer operasyonları, siparişlerin hızlı ve uygun maliyetli bir şekilde karşılanması için gereken üretim seviyelerini karşılayamıyor. Konveyör sistemi üretkenliği artırır, ergonomiyi geliştirir, ürün hasarını azaltır ve malzemelere daha iyi erişim sağlar ve iş yeri tehlikelerini azaltır.

Ancak küçük ve orta ölçekli işletmeler için bu tür sistemlerin satın alınması, kurulumu ve bakımının ömür boyu maliyeti yüksek olabilir. Aşağıdaki gibi faktörlere bağlı olarak yüzbinlerce dolardan milyonlarca dolara kadar değişebilir:

  • Toplam hat uzunluğu
  • Konveyör Genişliği
  • Taşıma Hızı ve Değişken hızlarda çalışabilme özelliği
  • Taşımadaki eğim
  • Taşınacak malzemenin dağılma riski
  • Ara operasyonlar

Bir konveyör sistemi düşünüyorsanız bütçenizi, işinizi tamamlamanız gereken hızı, alanı ve diğer kısıtlamaları ve tabii ki yükleme ve boşaltma planlarınızı göz önünde bulundurun. Örneğin konveyör sistemleri taşınabilir değildir ve altyapınızda önemli değişiklikler yapılmasını gerektirir. Ancak depo operasyonlarınızı otomatikleştirmek (ve iyileştirmek) için başka pratik ve daha uygun fiyatlı çözümler mevcuttur.

Depo robotlarının, konveyör sistemleri gibi geleneksel otomasyon çözümleriyle karşılaştırıldığında nasıl daha akıllı, daha uygun maliyetli bir çözüm olduğu hakkında daha fazla bilgi edinmek için Depo Robotlarının Geleneksel Otomasyonu Yenmesinin 7 Nedeni başlıklı teknik incelememizi indirin. Sizin için doğru olan çözümü de tartışabiliriz. Bugün bizimle iletişime geçin.